Tvåbarnspappa Hiren fokuserar på familjen tack vare sin stomi

Hiren genomgick en stomioperation i 30-årsåldern, efter sju år med Crohns sjukdom. Idag är han 40 och kan njuta av naturen igen, planera familjesemestrar och ta sig ner på golvet för att brottas med barnen.

Läs om hur Hirens liv förändrades – både mentalt och fysiskt – när han fick en stomi.

Hur beskriver andra mig? Rolig, snäll och sprallig! Livet är till för att leva, och min stomi har gett mig både självförtroende och levnadsglädje att göra i stort sett allt jag vill. Familjen är min största passion, och jag uppskattar varje dag jag får tillbringa med min fru och mina söner. Det känns bra att kunna betala tillbaka för en del av den tid jag förlorat med dem på grund av de hälsoproblem jag hade före min stomioperation. Jag är definitivt skyldig min fru både en smekmånad och några familjesemestrar!

Att få livet tillbaka

Jag bor i Storbritannien, och innan jag fick min stomi tillbringade jag en hel del tid på sjukhuset. Nu kan jag fokusera och lägga min energi på familjen – och på att vara utomhus och idrotta. Det har varit så skönt att sitta på cykeln igen!

När du väl har fått kläm på din stomi känns allt väldigt normalt. För min son Arin, som är fyra, är det ingenting. “Pappa har en väska”, säger han, och inget mer med det ... Det är inte ett dugg konstigt för honom. Och tack vare stomibandaget kan jag brottas med pojkarna, krypa på golvet, låta dem rida på ryggen och klättra på mig. Nu kan vi göra allt tillsammans.

Jag är också ett stort fotbollsfan. Även om mina pojkar bara är fyra och två, går de i sin pappas fotspår och hejar på världens bästa lag – Arsenal! Faktum är att jag planerar att ta med dem till VM 2026, som kommer att spelas i olika städer i USA, Kanada och Mexiko. Jag hoppas kunna ordna en fantastisk roadtrip för mig och barnen, att ha ett äventyr, se fantastisk fotboll och skapa minnen för livet.

Utöver familjelivet arbetar jag med att tillverka och blanda specialfärger. Det är ganska nytt för mig. Tidigare har jag haft olika chefsroller på apotek. Mina kollegor har gett mig så mycket stöd. Jag hatar hemligheter och vill vara ärlig angående min situation. Jag skäms inte över min stomi, och om jag kan hjälpa en enda person genom att tala öppet om den, är det värt det. Faktum är att en av våra representanter har ulcerös kolit, och jag har pratat med honom om hur det är att ha en stomi. Han har berättat för mig hur mycket det hjälpte att prata om det med någon i hans egen ålder.

Min Crohns-diagnos

Jag diagnostiserades med Crohns sjukdom 2011, efter att symtomen uppkommit ganska snabbt. Först hade jag ont i magen, problem att gå på toaletten och lite blod i avföringen. Och som kille försökte jag såklart ignorera det. Men till slut åkte jag till sjukhuset med akut smärta. Jag var kvar i två veckor medan de gjorde flera tester och tog reda på vad problemet var.

I slutet av 2017 fick min fru och jag vår första son, vilket var en sådan stor glädjestund i vårt liv. Men en kväll när Arin bara var några veckor gammal och jag skulle byta blöja på honom, sparkade han mig i magen. Detta gjorde så pass ont att jag åkte tillbaka till sjukhuset. Den här gången sa kirurgen att jag behövde en stomi.

Min stomioperation

Min fru och jag har varit gifta i åtta år, och hon har varit en sådan klippa genom allt det här – hon är fantastisk. Hon har en bakgrund som sjuksköterska och efter operationen bytte hon mina förband när det behövdes.

Lättnaden efter min stomioperation var enorm för oss båda två. Jag behövde lära mig att leva med stomin, men det gav mig verkligen livet tillbaka. Äntligen hade jag självförtroendet att vara i sängen med min fru, och tack vare mina stomibandage oroar jag mig inte för att stomin ska börja läcka. Jag kan också vara en närvarande pappa för mina pojkar. Med två barn under fem år är vardagen hektisk men väldigt kul. De är alltid igång tidigt, och nu kan jag hänga med.

Vikten av frisk hud och rätt stomibandage

Jag har alltid haft koll på hudhälsa eftersom jag har haft vitiligo (en sjukdom som orsakar fläckvis förlust av hudfärg) på mina händer sedan tjugoårsåldern. Jag har aldrig känt ett behov av att försöka dölja det, trots att jag var ganska ung när jag fick diagnosen och kunde ha varit mer självmedveten kring den. Din hudhälsa är viktig, och när du har en stomi är det viktigt att hålla huden runt den så ren och torr som möjligt.

Om du använder rätt sorts stomibandage, och den sitter bra och sitter på plats, kommer du inte ha några problem. Om stomiutflöde läcker ut på huden kommer du att uppleva en svidande känsla och behöva byta bandage direkt.

Se till att få ett stomibandage system av en typ och storlek som är rätt för din kropp, och sätt fast det ordentligt. En stomiterapeut kan hjälpa dig att hitta det stomibandage som passar dig. Jag använder Dansac stomibandage som ger mig allt jag behöver. Mina hudskyddsplattor är förhålade i rätt storlek och vidhäftningen på hudskyddsplattorna är riktigt bra. Jag har ofta på mig ett stomibälte för att se till att allt hålls tätt.

Jag rakar också området runt min stomi så att det inte fastnar några små hårstrån när jag tar av hudskyddsplattan. Vanligtvis byter jag bandage en gång om dagen efter att jag har duschat. Jag tvättar bort rester av hudskyddsplattans häfta med Dansac EasiSpray™ häftborttagningsspray, torkar allt ordentligt och ibland väntar jag med att applicera ny i några minuter för att lufta huden lite. Om huden är röd eller öm bör du kontakta din stomiterapeut.

Mitt nya liv med stomi

Jag fick ett riktigt aha-ögonblick när jag hade fått min stomi! Det var en plötslig insikt om att jag inte fick låta något hålla mig tillbaka. Att få en stomi var en stor omvandling för mig, såväl mentalt som fysiskt – det har varit helt livsförändrande. Det är en fröjd att kunna säga JA till inbjudningar, att veta att jag har självförtroendet och energin att göra vad jag vill och gå vart jag vill igen.

Eftersom jag är pappa till två små barn låter jag ingenting hindra mig från att leva ett fullt liv fyllt med energi. Jag är fast besluten om att tänka positivt och se framåt. Inför drömresan till VM 2026 planerar jag också en fantastisk familjesemester, eftersom vi inte har varit borta sedan vi åkte till Indien före den första COVID-19-nedstängningen. Pojkarna vill definitivt åka till ett vattenland, och jag är redo att simma igen. Så jag tror att vi ska leta efter en liten resa till Teneriffa eller kanske Turkiet – någonstans där det är varmt och soligt och perfekt för familjer.

De här resorna kommer att bli fantastiska och är roliga att tänka på. Men det jag verkligen älskar är vardagen som en frisk, energisk pappa – som bara råkar ha en stomi. Att leka med pojkarna, gå med dem till parken, se dem växa och umgås med min fru och resten av släkten – det är därifrån jag hämtar min glädje. Efter så många toppar och dalar har stomin gett mig mitt liv tillbaka, och jag ser fram emot att skapa fler underbara minnen med min familj.


Personer som har lämnat vittnesmål har fått kompensation från Hollister Incorporated. De vittnesmål, uttalanden och åsikter som presenteras kommer från de personer som porträtteras. Dessa vittnesmål är representativa för deras upplevelser, men exakta resultat och upplevelser är unika och individuella för respektive person.