Att leva livet fullt ut med stomi

Nils låter inte sin ileostomi hindra honom från att leva ett aktivt liv. Han älskar att umgås med familj och vänner, gå till gymmet eller stranden, samt utöva sporter som skidåkning och fallskärmshoppning. 

Möt Nils, Crohns rebell

Nils är i 40-årsåldern och bor i södra Norge. Efter att i sina ungdomsår ha levt med ständigt illamående och smärta orsakad av Crohns sjukdom, genomgick han vid 26 års ålder en stomioperation. Nils uppskattar verkligen den frihet och självkänsla ileostomin har bidragit till.   

“Föreställ dig att få leva livet fullt ut utan begränsningar – utan smärta och ständig oro över sin hälsa, och utan att behöva avstå från att göra de saker du älskar, det är vad stomin har gjort för mig”, säger Nils. ”De senaste 18 åren har jag inte haft en endaste sjukdag, jag kan gå till stranden, sporta, hoppa fallskärm och planera skidresor. Det är helt otroligt vilken skillnad stomioperationen har gjort för hur jag kan leva nu jämfört med tidigare, när jag ofta tvingades göra 40-50 toalettbesök om dagen.”  

Trygghet leder till öppenhet och uppriktighet 

Enligt Nils beskriver hans närmaste honom som positiv, energisk och stark. När det gäller sport älskar han att tänja på gränser och han strävar hela tiden efter att klara sådant som anses svårt eller näst intill omöjligt. Utöver fallskärmshoppning och skidåkning spelar han även tennis och handboll. Trots att handboll är en kontaktsport och väldigt fysisk oroar han sig aldrig över att stomibandaget inte ska hålla.   

Nils självförtroende och tillit har gjort honom extremt öppen och ärlig. Han talar om stomi i tv och delar också sin historia online. Han talar frispråkigt om allt i livet relaterat till stomi – även om sex och relationer – utan att det blir genant. Han är också mycket transparent i sitt dejtande. ”Om jag träffar någon ny och det känns rätt, berättar jag vanligtvis om min stomi efter första dejten, alltså innan det blir alltför intimt”, säger Nils. ”Jag har hittills aldrig upplevt det som något negativt eller pinsamt.” 

Nils tonårsbarn har aldrig känt sin pappa utan stomin, och han älskar hur lite de bryr sig. Om de är nyfikna ställer de helt enkelt sina frågor och accepterar svaren. Interaktionen är rättfram och positiv, och – som oftast när det gäller barn – ibland rolig. ”Min son älskar att säga, ”Hallå där, vem är det som har pruttat? Inte min pappa i alla fall, för han kan inte!”, skrattar Nils.  

Peristomal hudhälsa är nyckeln 

Nils vet hur avgörande det är att hålla huden runt stomin frisk, och han uppmuntrar andra att lära sig så mycket som möjligt om den saken. ”Jag vill att huden runt min stomi ska vara lika frisk som huden i övrigt; om den blir fuktig och irriterad gör den ont och svider”, säger han. ”Jag tycker det är till stor hjälp att vara konsekvent och noggrann när man byter stomibandage; man ska vara försiktig och se till att hålla allt rent”, säger Nils. ”Det är viktigt att huden är torr för att hudskyddsplattan skall fästa och säkra stomibandaget på bästa sätt”. 

Nils understryker också vikten av att hitta ett stomibandage som hjälper till att skydda den peristomala huden. ”Min erfarenhet säger mig att det lönar sig att välja produkter som Dansac NovaLife TRE™ stomiprodukter. Dessa är speciellt framtagna för att skydda huden och kan eliminera behovet av ytterligare sprayer och krämer.  

Var positiv och gör det bästa av ditt liv 

Nils övergripande råd till människor med stomi är att leva sitt liv fullt ut. Han råder till att inte oroa sig för vad andra ska tycka och tänka, eller hur det ska gå i nya relationer. Han uppmuntrar till att leva i nuet och gå ut och göra det man vill. 

Han uppmuntrar också andra med stomi att tala om sina erfarenheter. ”Var inte rädd för att tala om och dela med dig av dina erfarenheter kring livet med stomi”, säger han. ”Genom att vara öppen och ärlig kan man bidra till att bryta stigmat och inspirera andra att göra det bästa av sina liv; börja prata och upptäck hur din positiva attityd kan göra skillnad!” 

 

Människor som berättar om sina erfarenheter får ersättning från Dansac A/S. Berättelserna, uttalandena och åsikterna kommer från personen på bilden. Deras vittnesmål är representativa för dem, men varje persons upplevelse och erfarenhet är unik och individuell.