“Jag-kan-attityd” och kunskap har tagit flygingenjören Jim från motgång till nya höjder

Ingenjören och piloten Jim som har ägnat sitt liv åt flyget, stod inför utmaningar efter sin urostomioperation. Läs om hur vetgirighet, erfarenhet och att hitta rätt stomiprodukter hjälpte honom att effektivt hantera sin stomi och leva sitt liv fullt ut. 

Ta del av Jims berättelse om hur han tog kontroll över sitt liv och omfamnade de möjligheter som en stomi kan ge.

2009, som en del av förnyelsen av sitt pilotcertifikat, genomgick Jim en medicinsk undersökning som visade på problem med urinblåsan. Problemen visade sig vara ett symptom på cancer, och han opererades snabbt för att ta bort urinblåsan och skapa en urostomi. Nu vid 70-årsålder är Jim fortfarande lika aktiv som någonsin och njuter av friheten som hans stomi har givit honom. Han jobbar fortfarande deltid, tycker om sina hobbies och reser gärna med sin fru både i hemlandet Storbritannien och utomlands. 

Att få självförtroende genom kunskap och att testa sig fram 

Som flygplansingenjör och pilot med över 50 års erfarenhet, har Jim alltid varit noggrann med och intresserad av detaljer. När han fick besked om sin kommande stomioperation började han leta kunskap – och han blev positivt överraskad över hur mycket tillgänglig information och stöd det fanns att hitta. 

En av Jims ursprungliga bekymmer var läckage från stomipåsen, men hans efterforskning, tillsammans med att våga testa sig fram, hjälpte honom att övervinna sin rädsla. "Först var jag orolig för potentiellt läckage och hur pinsamt det skulle vara offentligt", säger Jim. "Men efter att ha fått kläm på att hantera olika situationer är jag nu 99,9% säker på att läckage inte kommer att hända.” 

Omfamnar friheten som en stomi kan erbjuda 

Jim säger att han lever sitt liv till fullo. Hans arbete och hobbies håller honom aktiv och han böjer sig, klättrar och rör sig med tillförsikt. "Som flygingenjör inspekterar jag hela tiden helikoptrar, vilket innebär att jag klättrar på stegar och kryper över flygplanskroppar – även med min stomi saktar ingenting ner mig", säger han. "Mina kollegor har alltid varit stöttande, och jag har aldrig hört en negativ kommentar, även när jag var tvungen att göra mina toalettbesök oftare." Jim spenderar också mycket tid med att sköta om sin blomstrande trädgård och pyssla under huven på sina bilar. 

Dessutom har Jim fortsatt att ägna sig åt sin passion för resor. "Att vara självsäker med stomipåsen har gjort det möjligt för mig att fortsätta med alla vanliga saker i livet, som att besöka familjen", säger han. "Till och med att köra bil för att träffa mina barn som bor i Wales och Worcester är enkelt." Han har också givit sig ut på mer ambitiösa äventyr med sin fru över hela Europa. "Förra året åkte jag och min fru på en fantastisk kryssning till Norge, och trots fartygets många trappor och branta lutningar upplevde jag inga som helst problem med min stomi", säger Jim. "Att ha en säker stomipåse innebar att jag kunde göra allt som alla andra gjorde – att njuta av varje stopp fartyget gjorde, ta de guidade bussturerna och gå runt i de lokala områdena." 

För några år sedan utforskade och njöt Jim och hans fru av Tysklands julmarknader. "De nyckfulla ljusen, de härliga dofterna av glögg och pepparkakor och den festliga atmosfären tog andan ur oss", minns han. "Vi gick genom marknaderna utan några svårigheter och njöt av varje ögonblick av den magiska upplevelsen - och under hela denna aktivitet var min stomi aldrig ett problem." 

Att hitta rätt stomibandage och hålla den peristomala huden frisk 

Sammantaget känner Jim att han har anpassat sig väl till sin stomi. Han tillskriver detta sin ”jag-kan-attityd” och viljan att lära sig om stomivård. Dessutom använder han Dansac urostomibandage, som ger honom komfort och säkerhet. "Stomibandaget är säkert, bekvämt och har gjort en avsevärd skillnad för hur jag lever mitt liv", säger han, "nuförtiden tänker jag knappt på det alls!" Jim tror också på vikten av att upprätthålla en god hudhälsa. "Det är viktigt att ha frisk och fin hud runt stomiområdet för att hudskyddsplattan ska sitta ordentligt och vara säker", säger han. 

Uppmuntrar andra att följa i hans fotspår 

Jim tror att andra också kan lyckas med att hantera sin stomi och ta kontroll över sitt liv. "Till alla som är nya med att ha en stomi är mitt budskap att bli vän med den", säger han. ”Under tiden blir allt mycket lättare, och det blir så småningom en naturlig del av dig; som med det mesta, övning ger färdighet.” Jim vill också se till att folk vet att en stomi inte kommer att hålla dig tillbaka. Han säger, "oavsett ålder behöver en stomi inte begränsa din förmåga att arbeta, njuta av hobbies, besöka familjen eller resa." 

 


Jim fick ersättning från Dansac för intervjun till den här artikeln. 

Personer som lämnade vittnesmål fick ersättning från Hollister Incorporated. De vittnesmål, uttalanden och åsikter som presenteras är tillämpliga på de personer som avbildas. Dessa vittnesmål är representativa för deras erfarenhet, men de exakta resultaten och erfarenheterna kommer att vara unika och individuella för varje person.