Ljusa färger speglar min inre lycka

Trendiga, modeälskande Lucy Jane vill bli känd för sin stil...och även för sin stomi.

Låt dig inspireras av Lucy Jane, som har haft en positiv inställning till sin stomi redan från början.

Mode har varit min "grej" ända sedan jag var barn. Jag är 23 år gammal nu och jag har alltid klätt mig i klara färger och trendiga kläder. Jag tror att färg kan få en på bra humör. När allt kommer omkring, kommer du definitivt att vara gladare om himlen är blå, än om den är grå! Och "färgstark" sammanfattar min personlighet. Jag kan uppskatta minimalism, men jag har alltid lockats av färg. Mina favoritfärger är rött och rosa (jag är Vädur, och alla vet att rött är Vädurens färg). Jag älskar också orange, eftersom det är en somrig, klar och varm färg.

Kontakt med människor genom sociala medier

Jag följde andra modebloggare när jag var yngre och sa då att: "Det där kommer vara jag en dag" – så jag startade min egen blogg när jag var 12 år gammal. Allt förändrades med Instagram eftersom folk inte längre ville läsa långa inlägg utan föredrog korta uppdateringar och bilder. Idag älskar jag att föra människor samman genom min plattform @lucyjane.fashion. Sociala medier, och särskilt Instagram, är toppen och kan ge en sån styrka.

När jag var 17 år gammal fick jag diagnosen ulcerös kolit och vid 19 års ålder fick jag en stomi. Efter min operation var min familj underbar, men det som verkligen hjälpte mig var när jag hittade andra människor online som varit med om exakt samma som jag. Dessa blev vänner som kunde relatera till mig och vad jag gick igenom.

Självförtroende att göra det jag drömde om

Min stomi gav mig en ny chans i livet. Det kändes så bra att göra operationen, och när jag väl tagit mig igenom den, kändes det som om jag kunde göra vad som helst! Jag fick ett enormt självförtroendeboost, som gjorde att jag vågade klä mig som jag ville, med de klara färgerna som speglade min inre lycka...och det känns också fint att kunna förgylla andras dag med det du har på dig.

När jag gick på college började jag gå till vintagebutikerna i Manchester, i Storbritannien. Jag tänkte: "Jag är så cool, jag är vintage nu!" Men kläderna kändes ganska dyra för vad man faktiskt fick. Jag hade aldrig brytt mig om att gå in i secondhandbutiker förut, men när jag väl började gå in i dem upptäckte jag att det var samma slags kläder som du hittar i vintage-butikerna, men för mindre pengar. Jag gillar också att omarbeta kläderna jag köper; Jag inspireras av det förflutna och lägger till min egen twist. Det är som att gräva efter guld! Jag har startat en ny Facebook-grupp som heter Lucy Jane’s Charity Shop Boppers och hoppas kunna inspirera människor att utforska secondhandbutiker, sätta ihop ”outfits” och att ha på sig precis vad de vill. Personligen skulle jag inte ha byxor med låg midja, men det har inget med min stomi att göra!

En gång på semester med min mamma bar jag en liten bikini på stranden. En man kom fram för att prata och lade märke till min stomi ... och sa sedan: "Var stolt över det, skygga inte för det!" Om jag inte hade haft den där bikinin på mig hade jag inte hört hans historia, för det visade sig att han också hade stomi. Jag fick så mycket förtroende från honom.

Jag är också intresserad av att resa, vilket är så roligt när man väl inte är sjuk och inte behöver sitta fast nära en toalett. Jag säger ja till alla nya möjligheter som dyker upp. Jag har bara varit på kortare resor än så länge, men har upptäckt att resa med stomi funkar fint. Mitt bästa tips är att ta med dina förnödenheter i handbagaget!

Att inse att skönheten med en stomi är mer än huddjupt

När du har en stomi måste du hålla huden runt den ren, frisk och hel. Personligen har jag bara haft lite ömhet tidigare och inga stora problem, men jag vet att alla problem kan påverka ditt självförtroende. Stomipåsen måste passa perfekt på din hud. Om den inte gör det är det då det går fel. Om det inte känns helt bra med min påse, byter jag den och jag använder Dansac EasiSpray™ häftborttagningspray för att ta av den.

Jag använder Dansac stomipåsar för att de helt enkelt känns rätt. Jag tittade på andra märken med olika färger och stilar, som jag hade sett online på andra tjejer, men de kändes skrymmande för mig och jag gillade dem inte lika mycket när jag provade dem. Jag ville bara ha något som fastnade ordentligt och som inte läckte, och med Dansac känner jag inte ens att jag har en påse på mig. Prova bara olika alternativ och ta reda på vad som fungerar för dig. Du måste känna dig bekväm och ha rätt påse, eftersom påsen nästan blir en del av din hud.

Att låta mitt hjärta och själ sjunga

Jag minns sommaren efter min operation. Det var som om jag gjorde saker för första gången, om igen. Allt kändes nytt eftersom det kändes fantastiskt; Jag behövde inte längre lämna platser i förväg eller oroa mig för att hitta toaletten som jag gjort tidigare.

Jag vara ute igen, göra vad jag ville – gick på festivaler, gick ut med mina vänner, letade i secondhandbutiker efter fynd och njöt av livet. Att bara gå en promenad kändes fantastiskt. Jag fick helt nya perspektiv och att dela det känns fantastiskt. Det kan vara så positivt – och ofta riktigt känslosamt. En tjej jag träffade via Instagram, Heather, var orolig inför sin operation. Hon ställde massor av frågor och jag kunde lugna henne. Jag berättade för henne vad som skulle hända och att allt skulle bli bra till slut. En liten stund senare stötte jag oväntat på henne på musikfestivalen Parklife i Manchester. Vi var så glada att se varandra att vi båda började gråta! Det kändes så skönt att veta att jag verkligen kunde hjälpa någon.

Ett av mina favoritband, Sundara Karma, har en låt som heter Diamond Cutter. Det finns en rad i den låttexten som säger: "Det var inte förrän jag blev skuren i, som jag kunde glänsa" och jag älskar det; den raden talade verkligen till mig. Med alla sprutor jag fick före min operation, alla dessa små skärsår, tänkte jag, "En dag kommer jag också att glänsa." Senare unnade jag mig till och med en diamanttatuering för att fira min stomi och det nya liv som den gav mig. Min stomi bröt definitivt inte ner mig – den bidrog till att göra mig till den jag är idag!


Ersättning från Hollister Incorporated har erhållits för skildrade användarberättelser. De skildringar, uttalanden och åsikter som delas i detta material står personerna som delat dem enskilt för. Dessa användarberättelser representerar berättarens egna erfarenhet. Varje enskild indivds resultat och erfarenheter är unika och individuella.