Att känna sig bekväm med sig själv efter stomioperationen

Att som ung mamma drabbas av kolostomi ledde till att Amanda blev stomitalesman. Idag njuter hon av livet och delar med sig av sina tips om hur man lever ett normalt liv med stomi. 

Läs mer om hur Amanda blev trygg, kapabel och bekväm med sin kropp.

Som 30-årig trebarnsmamma märkte Amanda av de första tecknen av ändtarmscancer. Initialt trodde hennes läkare att det var hemorrojder, men bad henne för säkerhets skull att lämna in ett avföringsprov. Det glömde Amanda bort. I slutet av 2015 drabbades hon av förstoppningar och fick senare diagnosen ändtarmscancer i stadium 3-4. Den rekommenderade behandlingen var kirurgi som skulle resultera i permanent kolostomi.  

Amanda är ändå tacksam över att stomioperationen gjorde det möjligt att överleva cancern. Att få följa barnens uppväxt har gett henne kraft och hjälpt till att hålla modet uppe under cancerbehandlingen. Hon är fortsatt tacksam över de lärdomar hon fått under resans gång och ser nu till att leva livet fullt ut med sina barn. 

En av de utmaningar som Amanda ställdes inför efter sin stomioperation var hur den påverkade hennes träningsrutiner. Det tog 12 till 18 månader innan hon kunde börja träna igen. Dessa månader av vila gav hennes kropp tid att läka och inflammationen och smärtan i buken att försvinna.  

Amanda delar öppet sin historia för att sprida kunskap och hjälpa andra att känna sig mindre ensamma, samt att bryta stigmat kring stomier. ”Många blir förbluffade när de hör min historia och ser mig leva ett vanligt liv med stomi”, säger hon.  

Amandas tips för hur man lever med och sköter sin stomi 

Genom åren har Amanda lärt sig flera saker som hon vill dela med andra för att hjälpa dem att leva ett gott liv med stomi.

  1. Det är viktigt att följa de råd man får av sin stomiterapeut - särskilt när det gäller förbandet. ”Var varsam när du tar av ditt förband och använd vid behov removerspray”, säger Amanda. ”Se till att ta god hand om din hud närmast stomin; tvätta med vatten”, fortsätter hon. ”Att ha en god hudvårdsrutin förhindrar irriterad hud och obehag i det långa loppet.” 
  2. Du kan tryggt bada med ditt stomiförband. ”Jag spenderar mycket tid på stranden och är alltid väl förberedd med extra förband, även om det är högst osannolikt att ett stomiförband ska lossna i vattnet”, säger Amanda. ”Om du ändå vill känna dig extra trygg kan du alltid fråga din stomiterapeut om vilka tillbehör som kan vara relevanta för dig att prova.” 
  3. Var medveten om att vissa födoämnen kan påverka ditt stomiinnehåll. ”För mig kan kryddstark mat ha en laxerande effekt och vissa mejeriprodukter kan även de orsaka problem. Jag väljer därför numera noggrant när och hur jag äter vissa saker”, säger Amanda. ”Till exempel äter jag bara vissa saker när jag är hemma eftersom jag vet att bandagebytet kan ta mer tid och att allt jag kan tänkas behöva finns nära till hands.”  
  4. Omfamna din stomi och fokusera på möjligheterna. ”För min del handlar det om att jag överlevde och får möjligheten att uppfostra mina tre barn,” säger Amanda. ”Du kanske får en bättre livskvalitet, möjlighet att äta vilken mat du vill eller möjlighet för vissa saker att läka.” 

För Amandas del innebar stomioperationen inte bara chansen att överleva utan även att uppskatta varje ny dag.  ”Jag njuter fullt ut av min plats i livet”, säger Amanda.  ”Jag känner mig trygg, kapabel och bekväm med min kropp.” 


Människor som berättar om sina erfarenheter får ersättning från Hollister. Berättelserna, uttalandena och åsikterna kommer från personen på bilden. Deras vittnesmål är representativa för dem, men varje persons upplevelse och erfarenhet är unik och individuell.