Vad är Ileostomi

man-and-woman-cooking-together-in-a-kitchen-and-understanding-an-ileostomy

Många personer har genomgått en stomioperation och ibland är det en procedur som räddar liv. Vissa opereras på grund av en olycka och andra på grund av tarmsjukdom eller medfödd funktionsnedsättning.

Inom det medicinska området används benämningen stomi för att beskriva en öppning i buken där en del av tarmen förs genom bukväggen. För de som har gjort en ileostomi eller kolostomi leds avföringen ut via stomin. För de som har gjort en urostomi leds urinet ut via stomin. När det gäller ilestomi eller kolostomi kan de vara temporära eller permanenta, beroende på den medicinska orsaken.

Vad är en ileostomi? 

En ilestomi är en kirurgisk skapad öppning i tunntarmen. I de flesta fall använder kirurgen tunntarmen, även känd som ileum (den sista delen av tunntarmen) för att skapa stomin. Ileum förs ut genom bukväggen, vänds ut och in för att forma en pip och fästs sedan på huden.

Ilestomin avleder avföringsflödet och konsistensen kan variera beroende på var stomin sitter på tunntarmen.

Varför görs en ileostomi?

Olika sjukdomar och tillstånd kan resultera i en ileostomioperation, t.ex.: 

  • Ulcerös kolit
  • Crohns sjukdom
  • Familjär multipel polypos (FAP)
  • Trauma/perforering
  • Cancer

Har du frågor?

Du som ska opereras kommer prata med din läkare eller stomiterapeut kring operationsdetaljerna. Det kan vara en bra idé att skriva ned dina frågor så du lättare kommer ihåg dem inför ditt samtal. Det gäller även du som redan har blivit opererad. Det dyker oftast upp många frågor efteråt som kan vara bra att skriva ner inför ditt nästa samtal med din stomiterapeut.