Vänlighet är bra för hälsan

Lägg till lite glädje i din att göra-lista i dag.

Att skapa jobb kan också bli en vana.

Även om vi vet att isolering kan vara till hjälp just nu kanske du fortfarande upplever känslomässig stress eller har en känsla av att ha tappat kontrollen. Under perioder som denna är det lätt att inse hur viktigt det är med rutiner och hur svårt det kan vara att förlora dem.

Bli vän med dina rutiner
Att skapa rutiner är viktigare än allt annat när det gäller att bibehålla välbefinnandet från en dag till nästa. Det kan till exempel innebära att stiga upp vid en lämplig tidpunkt, klä på sig, äta ordentligt, planera in någon motionsaktivitet och ha en plan för dagen som är möjlig att genomföra.

Att göra något för andra får dig att må bra
Vi sidan av dina rutiner kan tillfällen till kontakt och vänlighet ge dig ny energi. Här följer några förslag som du kan fundera på.

Bara säga hej
Skriv ett kort eller ring en granne för att fråga hur det är. Skriv ett tackbrev till de som arbetar och får vardagen att fungera. Det är roligt att få tack eller lyckönskningar, och ännu roligare att ge.

Ta kontakt på nya sätt
Lär en ung släkting att laga mat genom ett videosamtal eller delta i en virtuell middag. Prova att spela en runda Alfapet, backgammon eller schack online med någon på andra sidan jorden. Se till att konversationen blir lättsam med mesta möjliga skratt.

Börja odla
Sätt ett frö och driv upp en planta. Även en balkonglåda eller en enkel kryddväxt inomhus kan ge näring till själen. Och vara ett nyttigt tillskott till middagen!

De här egenvårdstipsen kommer från Sue Lennon, en ansedd sjuksköterska, terapeut, pedagog och coach med nästan tre decenniers erfarenhet av onkologisk omvårdnad, däribland urologi och stomivård. Hon har en passion för kommunikationen mellan vårdpersonal och patient och för att förstå hur sjukdom upplevs för att kunna ge verkligt holistisk vård, och är en ofta anlitad talare vid internationella seminarier och konferenser.